Чай з березової чаги


Перебуваючи у тривалому пішому поході, або просто вибравшись на кілька днів на природу, ми можемо поповнити сили і підняти тонус простим напоєм, приготованим на основі березової чаги.

Здавна наші предки шанували цей гриб за його цілющі властивості. Будь-який бажаючий може пошукати в інтернеті рецепти відварів, настоянок на чаге, дізнатися всі корисні властивості гриба і багато іншого. Наш же чай все-таки відрізняється від настоїв своєї лікарської сутністю - т. к. корисних речовин в чаї менше, т. к. чага піддавалася термічній обробці. Але і тих речовин, що в ній залишилися, буде достатньо, щоб набратися сил і зарядитися енергією Матінки-Природи.

Чага, або березовий гриб — стерильна (безплідна форма гриба, що відноситься до виду Трутовик скошений (лат. Inonotus obliquus) відділу Базидіоміцети. Найчастіше зустрічається на березах, від чого і отримав народну назву «чорний березовий гриб». Рідше вражає деякі інші живі дерева — вільха, горобину, бук, в'яз, клен. Використовується в медицині як протипухлинний і противогастритное засіб.

В чаге містяться такі біологічно активні речовини: зола, до складу якої входять оксиди кремнію, заліза, алюмінію, кальцію, магнію, цинку, міді, натрію, марганцю; кислоти (щавлева, мурашина, оцтова, ванілінова та ін.; вільні феноли, полісахариди, лігнін, клітковина, стерини.

З чаги виготовляють препарат " бефунгін, що застосовується при лікуванні хронічних гастритів і виразок, а також як симптоматичний засіб при лікуванні онкологічних хворих. Особливо показаний цей препарат при раку шлунка і легень.

Встановлено, що чага підвищує захисні реакції організму, активізує обмін речовин в мозкових тканинах, знижує артеріальний і венозний тиск, має протизапальну дію не тільки при внутрішньому, але також і при зовнішньому застосуванні.

Відвар гриба у співвідношенні 1: 5 надає гипогликемизирующее дію; максимальне зниження рівня глюкози в сироватці крові спостерігається через 2-3 години, а рівень цукру в крові знижується майже на 30 %. Слід пам'ятати про те, що подібна дія робить тільки відвар з внутрішньої частини гриба, в той час як відвар із зовнішньої частини цим властивістю не володіє.

Чагу також використовують в отоларингологічній практиці як допоміжний засіб при пухлинах гортані у вигляді інгаляцій по 5-7 хвилин щодня протягом тижня. Чага покращує загальний стан хворого, що полегшує ковтання та дихання, зменшує осиплість голосу, сприяючи тим самим зменшенню запального процесу і створення оптимальних умов для кращого вивчення пухлини з метою біопсії та вибору методу лікування пухлини.

Чага швидко знімає біль і усуває диспептичні явища, нормалізує функції кишечника, підвищує загальний тонус.

Березовий гриб рекомендується як загальнозміцнюючий і протизапальний засіб при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також як симптоматичний засіб при різних онкологічних захворюваннях.

Чагу призначають при хронічних гастритах, порушення шлунково-кишкового тракту з явищами атонії.
При лікуванні чагой в раціон хворого вводять переважно молочно-рослинні продукти; прийом м'яса, копчених продуктів, консервів і гострих приправ не рекомендується.
Березовий гриб застосовується також і при лікуванні парадонтозу.

Вчені довели, що препарати з чаги нетоксичні. Лікування березовим грибом і засобами, виготовленими на його основі, проводять курсами по 4-5 місяців з перервами в 7-10 днів.
При лікуванні псоріазу, екземи та інших шкірних захворювань, поєднаних з різними запальними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки і жовчовивідної системи, також рекомендується використовувати препарати чаги.

Джерело: Е. М. Сбітнєва "Гриб чага проти 100 хвороб" на либрусеке.

ЧАЙ З БЕРЕЗОВОЇ ЧАГИ

На привалі виділіть декілька хвилин у пошуках живої берізки росте на ній чагой (саме чагой, а не хибним або справжнім трутовиком). Зрубайте гриб, і раскромсайте його на кілька акуратних дрібних частин. Краще звичайно почистити від всякого сміття. Нехай у цей час закипає вода в казанку. Як тільки вода закипіла, закидаємо в неї наші шматочки гриба Хвилин 10-15 нехай воно це все покипить, краще навіть зняти з вогню і поставити у вугілля або зрушити казанок в сторону, щоб кипіння йшло не дуже сильне. В принципі можна орієнтуватися на колір - якщо вода гарненько так потемніла, можна знімати з вогню, остуджувати і пити.

Для аромату в чай можна булькнути листя меліси, кипрей (в народі "іван-чай"), кропиви (це вже для серця і як легкий проносний і сечогінний), плодів шипшини (багато хто навіть його збирають, сушать і варять холодними зимами замість звичайного чаю), листям малини або смородини.

Ми пропонуємо придбати вам фіточай "Чага" власного виробництва в нашому інтернет-магазині або в мережах аптек та роздрібних точок наших партнерів.

 Чага (березовий гриб), 20 ф/п*1,5г

Вживайте натуральні фіточаї, та будьте здорові!